ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ КРАЙ СЕЛО СТРОЙНО

Колхидски Фазан обитание
храм Свети Илия
Местност Бакаджика

В района на Елхово  е единственото в Европа естествено местообитание на Колхидски фазан както и най-голямата фазанария в България - Долна Топчия.

В село Стройно, близо до боровата гора, се намира храм „Свети Илия“, а до него - изворчето „Аязмото”.

Край селото е местността Бакаджика - местният Бакаджик, който от върха си разкрива приказно красива панорама на 13 сгушени в зеленина села.

Орнаментиран Тракийски Долмен
Камък- Лабрис
Резервати край село Стройно

В близост до елховското село Голям Дервент се намира единствения в света орнаментиран тракийски долмен.

В долмена до село Голям Дервент е намерен единствения изсечен в камък одриски царски символ – лабрис.

Елхово е единствения град в Европа, където в радиус от 6 км са разположени три резервата с обща територия от 708,83 хектара.

Етнографско - археологически музей – Елхово
манастира ”Св. Спас”
река Дереорман

В град Елхово се намира Етнографско - археологически музей – Елхово, обект от 100-те национални туристически обекта.

В местността Бакаджика се намира манастира ”Св. Спас” . Той е построен в руски стил и изцяло е оборудван с иконостас, икони, църковна утвар и богослужебни книги, донесени от Русия.

Село Стройно се пресича от река Дереорман, която се разширява в язовир в близост до селото.

Община Елхово се намира в Югоизточна България и е една от съставните общини на Област Ямбол. Общината има 22 населени места, а село Стройно е едно от трите най-малки села в региона. Намира се на разстояние 17 км от общинския център и на 37 км от Ямбол.

 

Край селото е местността Бакаджика - местният Бакаджик, който от върха си разкрива приказно красива панорама на 13 сгушени в зеленина села. Стари хора разказват, че, когато гората на съседното село Камен връх била млада и по-ниска, виждали Одрин!

 

Най – ранните следи от човешко присъствие в землището на село Стройно са регистрирани от късната новокаменна епоха – 6000 г.пр.н.е. в местността Топлика. Благоприятните условия на живот около река Дереорман, топлият извор Топлика и Аязмото, са създали условия на хората по онова време успешно да се адаптират към суровата природа и с първобитните си оръдия на труда да създават необходимите им за оцеляване продукти. Животът в селището около извора Топлика е продължил и през меднокаменната, бронзовата и желязната епохи, т.е до около 100 г. преди Христа.

Местността е богата на история, дух и традиции.

В село Стройно, близо до боровата гора, се намира храм „Свети Илия“. Храмът е обграден от вековни дървета, а изворчето „Аязмото”, намиращо се в двора му, дава глътка свежест и надежда на посетителите. Тук, край храма, всяка година на 2-ри август /Илинден/ се провежда голям събор. Музиката, песните, танците и детските гласчета огласят селото, а в нощта срещу 2-ри август дворът на храма „Свети Илия” се изпълва с поклонници, които приспиват под вековните дървета и се молят за здравето на своите близки и за себе си. Всеки дошъл пълни вода от извора, а на металната халка над отвора на извора, под иконата на Свети Илия, всеки посетител оставя конец от дрехата си  за здраве и благоденствие.

Край селото има десетки места, подходящи за Вашата пълноценна разходка сред природата. Препоръчваме Ви да посетите и язовира, разположен близо до селото.

Райкова могила, разположена край с. Стройно, е друго място, което си заслужава да посетите. Тук археологическият екип на Даниела Агре открива каменен саркофаг с уникални златни накити, керамични и стъклени съдове.

Близостта на село Стройно до общинския център – гр. Елхово – предлага на посетителите на Къща за гости „Сигнал” допълнителни възможности за разходка и туризъм.

Къща за гости „Сигнал” в село Стройно се намира в полите на планините Сакар и Странджа. Hа 17 км от гр. Елхово и на 37 км от гр. Ямбол, подходяща е за всеки, който търси спокойствие и уют сред очарованието на природата.

 

SIGNAL Guest House © 2024

КОНТАКТИ:

 

тел. +359 895 572549

и-мейл: info@stroino.eu

 

https://www.facebook.com/GuestHouseSignal

Колхидски Фазан обитание
храм Свети Илия
Местност Бакаджика Орнаментиран Тракийски Долмен
Камък- Лабрис
Резервати край село Стройно
Етнографско - археологически музей – Елхово
манастира ”Св. Спас”
река Дереорман

Къща за гости „Сигнал” в село Стройно се намира в полите на планините Сакар и Странджа. Hа 17 км от гр. Елхово и на 37 км от гр. Ямбол, подходяща е за всеки, който търси спокойствие и уют сред очарованието на природата. При нас ще откриете най-добрите условия за прекарване на Вашето свободно време и ние ще направим всичко възможно да почувствате почивката си пълноценна и запомняща се.

 

НАЧАЛО   НАСТАНЯВАНЕ   ГАЛЕРИЯ   РЕЗЕРВАЦИИ   КОНТАКТИ   РЕГИОНЪТ   СЪБИТИЯ    FACEBOOK

 

SIGNAL Guest House © 2024

Почивен комплекс СИГНАЛ - Габрово